Osakemaksuluokat

Osakkeille liitetään osakemaksuluokat kuten Hoitovastike ja Rahoitusvastike. Osakemaksuluokat lisätään Taloushallinnossa Yhtiön tietojen alta kohdasta Osakemaksuluokat massalaskutusta varten.

Maksuluokan tapaan Osakemaksuluokalle määritetään nimi ja halutessa muut tunnistetiedot. Nimi ja ALV on pakollisia tietoja. Lisätietoihin voi lisätä kuvauksen maksuluokasta. Tieto ei näy muualle.

Osakemaksuluokan hinta

Samaa osakemaksuluokkaa voidaan käyttää vuodesta toiseen ja maksuluokalle lisätään vain uuden ajankohdan hinta. Tällöin voidaan myös seurata helposti hinnan kehittymistä eri vuosina.

Maksuluokan hinnalle määritetään alkamispäivä ja päättymispäivä. Tämä määrittää, milloin kyseinen hinta on käytössä. Hinta haetaan aina laskun päivämäärän perustella eli voimassaolevan hinnan ja laskun päivämäärän täytyy kohdata.

Nimike laskussa on laskulle tulevan laskurivin teksti.

Maksuluokan hinnalle tulee määrittää Hinta ALV 0%, ALV% sekä Hinta ALV. Vain kaksi näistä tarvitsee määrittää, kolmannen arvon voit laskea seuraavasti:

Arvonlisäverottoman hinnan laskeminen:
Mikäli tiedossa on alvillinen hinta, lisää hinta Hinta ALV -kenttään,  määritä ALV% omaan kenttäänsä ja paina painiketta Laske hinta ALV 0%.

Arvonlisäverollisen hinnan laskeminen:
Mikäli tiedossa on hinta ilman arvonlisäveroa, kirjaa tieto kenttään Hinta ALV 0%, määritä ALV% ja paina painiketta Laske hinta ALV.

Maksutapalisä € (sis. alv 24%) 
Laskutustapahtumaan voidaan lisätä mahdollisuus käyttää NexPay-maksutapa mikäli tämä on käytössä. Tästä aiheutuvat kulut voidaan lisätä laskulle asiakkaan maksettavaksi. Tämä maksu veloitetaan asiakkaalta vain siinä tapauksessa, että hän maksaa laskunsa NexPay:lla. Maksutapalisä on aina rivikohtainen eli jos laskulla on useampi saman maksuluokan rivi, lasketaan jokaiselle riville oma maksutapalisä.

Mikä on NexPay? NexPay on NexGolfin oma maksutapa jossa veloitus tehdään käyttäjän maksukortilta. Käyttäjä syöttää tietoihinsa maksukorttinsa tiedot ja suorittaa maksun omalta kortiltaan. Mikäli käytössä on luottokortti, voi asiakas jaksottaa laskun maksun oman luottokorttiyhtiön sääntöjen mukaisesti.

NexPaylla maksuista laskuista menee maksutapaprovisio 3,3% + ALV24%. Maksutapalisä lisätään alkuperäiseen hintaan ja tästä lasketaan maksutapaprovisio. Esimerkiksi laskun rivin hinta on 500e ja siihen lisätään maksutapalisää 22e. Tällöin kulut tästä on 500+22 = 522*0,04092 = 21,36024. Tällöin 22 euron maksutapalisä kattaa kulut.

Huomaa, että maksutapalisä lasketan aina jokaiselle riville. Mikäli laskulla on siis esimerkiksi kolmen osakkeen laskurivit, lasketaan jokaiselle riville oma maksutapalisä. Edellisellä esimerkillä laskun summa olisi 1500 euroa ja siitä maksutapalisää 3 * 22 euroa eli 66 euroa.

Jos laskuriville ei ole lisätty maksutapalisää maksuluokan hinnan määrittelyssä, ei maksutapalisää lisätä kyseiselle riville.

Osakemaksuluokan lisääminen osakkeille

Osakemaksuluokat lisätään aina osakkeelle. Lisäämisen voi tehdä massana osakemaksuluokan perustietojen alta Osaketyypin perusteella joko kaikille osakkeille tai tietyille osakenumeroille.

Huomioi! Osakemaksuluokat pysyvät yleensä samoina vuodesta toiseen eikä muutoksia näihin yleensä tarvitse enää tehdä kun ne on kerran lisätty. Yksittäiset muutokset, kuten Rahoitusvastikkeen poistaminen, voidaan tehdä yksittäisen osakkeen kautta.

Vinkki! Osakkeiden osakemaksuluokat voi helposti tarkistaa Osakerekisterin kautta. Siirry Osakerekisteri > Osakkeet. Valitse tarkasteltava Tyyppi ja valitse Tuloksia sivulla: kaikki. Osakkeille liitetyt Maksuluokat näkyvät hakutuloksissa.

Huomioi! Jos osakkeella on useampi omistaja, voidaan lasku jakaa omistajien kesken. Tarkista osakkeen tiedoista jokaisen omistajan omistusosuus. Mikäli lasku osoitetaan täysimääräisenä yhdelle omistajalle, täytyy laskun saaja olla osakkeella Ensisijainen omistaja.

Osakkeet-sivulta nähdään helposti, mitä maksuluokkia osakkeille on kytketty.
Lasku osoitetaan aina ensisijaiselle omistajalle ellei laskua ositeta omistajien kesken.